Vårlig vimpel

Jag älskar mormorsrutor! På något sätt är det något speciellt med att virka mormorsrutor i olika mönster och olika färger. Kombinationen av stolpar och luftmaskor gör att man bara kan slappna av och virka på. Perfekt avkoppling tycker jag! Det finns många superfina rutor med en blomma av popcornmaskor i mitten. Jag tänkte att en sådan blomma skulle passa bra på en vimpel nu till våren. Det blir ju faktiskt som en liten vitsippa i mitten!

Vimpel C nära

Detta är ett perfekt restgarnsprojekt. Jag hittade 4 glada vårfärger bland mina restgarner som jag har använt. Jag har virkat mina vimplar med Svarta Fårets Tilda och virknål 2,5.

FjärilT

Mina mönster är gratis men när du virkar efter mina mönster och lägger ut i sociala medier vill jag att du länkar hit eller hänvisar till www.handmadeathavang.se. Du får gärna virka efter mina mönster och ge bort men mina mönster får inte användas i kommersiellt syfte.  Om du skulle hitta något fel i mönstret är jag tacksam om du meddelar mig så att jag kan rätta till det. 

FjärilT

Vimpel C

Vårlig Vimpel

Varv 1: Virka 6 fasta maskor i en magisk ring. Avsluta med en sm i första fm. [Här kan du byta färg. Om du väljer att byta färg så gör alltid sista omslaget på den sista maskan i den nya färgen och dra igenom. På så sätt får du ett snyggt färgbyte.]

v 2: Virka 3 lm (räknas som första stolpen), 3 st i första fm, ta av virknålen och stick in den i den 3:e luftmaskan och i den sista stolpen du gjorde. [Du har nu två maskor på nålen.] Gör ett omslag och dra tråden genom de båda maskorna. Virka två luftmaskor.  *4 st i nästa fm, ta av nålen och stick i den i första och fjärde stolpen, gör ett omslag och dra igenom tråden, 2 lm*, Upprepa *-* varvet ut och avsluta med en sm i tredje lm. [Här kan du byta färg.]

v. 3: [Nu har du gjort 6 kronblad. Du har också sex luftmaskbågar (lmb) på baksidan av blomman. Dessa har bildats av de två luftmaskorna du gjorde mellan kronbladen. I dessa ska vi nu virka stolpgrupper på ”mormorsrutevis”.] Börja i valfri lmb och virka 3 lm, 2 st, 1 lm. *Stick ner nålen i nästa lmb och gör 3 st, 3 lm, 3 st, i nästa lmb gör du 3 st, 1 lm* Upprepa *-* 1 gång. I nästa lmb gör du 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm. Avsluta med 1 sm i 3: lm.

v: 4 Sm till nästa lmb och virka 3 lm, 2 st, 1 lm i den. * I nästa lmb virkas 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, i följande 2 lmb virkas 3 st, 1 lm* Upprepa *-* 1 gång. I nästa lmb virkas 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, i följande lmb virkas 3 st 1 lm. Avsluta med en sm i 3:e lm.

v. 5 Sm till nästa lmb och virka 3 lm, 2 st, 1 lm. * I nästa lmb virkas 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm. I följande 3 lmb virkas 3 st, 1 lm* Upprepa *-* 1 gång. I nästa lmb virkas 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm. I följande 2 lmb virkas 3 st, 1 lm. Avsluta med 1 sm i 3:e lm. [Här kan du byta färg.]

v 6: [Nu ska vi göra en kant av fm runt trekanten.] Jag har satt 1 fm  i varje stolpe. I ett av hörnen har jag virkat 1 fm i lmb, 3 lm, 1 fm i första lm, 1 fm i lmb. Detta bildar en picot. I de andra två hörnen har jag virkat 3 fm. När du har virkat runt hela vimpeln fäster du dina trådar.

Nu är det dags att blocka vimplarna. (Nåla upp dem på ett fast underlag och fukta dem lite så att de får en snygg form när de har torkat.)

Montering: Gör en kedja bestående av luftmaskor i lämplig längd. Virka fasta maskor i de fasta maskorna längs med ena kanten på en vimpel. [Kolla så att picoten hamnar nedåt.] Jag tar med 2 fm från hörnorna på var sida. Jag har virkat 3 lm mellan mina vimplar. Virka ihop alla dina vimplar och avsluta med att virka en luftmaskkedja i samma längd som den inledande luftmaskkedjan.

Nu är din vimpel klar att hänga upp!

Vimpel c snurra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *